top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEsther Timmerman

Gevoel ‘Omarm wat je voelt, want het wijst je de weg’

Bijgewerkt op: 5 nov. 2020


In de wereld van gevoelens bestaat geen goed of fout. Je gevoel is de barometer van je ziel, de richtingaanwijzer in je leven! 


Je gevoel vertelt je welke richting je op moet

Of je nu blijdschap of verdriet voelt, je hoeft het niet te onderdrukken, te veranderen of vast te houden. Wanneer je voelen gewoon het voelen laat, vertelt je gevoel automatisch en altijd welke richting je op moet.


Angst voor gevoel

Er zijn schrikbarend veel mensen die leven met angst voor hun gevoel. Gevoelens voelen soms onprettig en worden niet altijd begrepen door de omgeving, dus hebben we ze leren wantrouwen. Ze hebben geleerd elk flintertje gevoel, zeker die van de pijnlijke soort, onmiddellijk weg te redeneren. Dit systeem is heel populair in de wereld waarin we leven. Enkele bekende reacties of gedachten als je gevoelens uit kunnen zijn:

  • Huilen lost niks op 

  • Wees volwassen

  • Beheers je 

  • Houd je aan de sociale code

  • Speel het spel

Eigen gevoel gaat door de mentale machine

Zo ontstaan er hordes ‘denkmensen’. Mensen die werkelijk alles, waarmee ze in aanraking komen niet door het lichaam laten gaan. Alles wordt zo snel mogelijk naar het hoofd gedirigeerd. Zelfs hun eigen gevoel gaat door de mentale machine en komt er als een ideeworst weer uit. Het is gedefinieerd in een bepaalde theorie, daarmee wordt het ontmaskerd en is het opgelost. 


Denk positief! Prik er maar eens doorheen, het is allemaal maar een illusie.


Nadenken over je gevoelens

Gelijk alles onmiddellijk mentaliseren is niet slim of bevrijdend. Mentaliseren betekent dat je nadenkt over je eigen gedachten en gevoelens, maar ook nadenkt over de gedachten en gevoelens van de ander. Het is zeker ook niet goed als het in een spiritueel sausje wordt gedrenkt. Het is een nieuwe strategie om onwelgevallige gevoelens onder controle te krijgen. Men gebruikt hiervoor de ratio als het wondermiddel, dat alles onderdrukt en grijs maakt. Waarna het ondergronds verder woekert.


Voelen is een natuurlijke beweging

Voelen is een natuurlijke beweging die voortdurend van richting verandert. Het voelen willen weghalen is als een stromende rivier willen veranderen in stilstaand water. Emotie daarentegen is gevoel met een ‘verhaal’. Er hebben zich gedachten, triggers en overtuigingen om een gevoel gevormd en de boel komt muurvast te zitten. Dit zijn de emotionele reacties die je inderdaad zou kunnen onderzoeken, omdat ze je zelfkennis verschaffen. Het zegt je: hé, hier is meer aan de hand. Wat zou dat zijn? Het zijn onze gedachten die ons om de tuin leiden, niet onze gevoelens.

Je gevoel is de barometer van je ziel, de richtingaanwijzer in je leven. 

(Zielsgelukkig)


Coaching 'On the Beach': Wil jij er de volgende keer bij zijn? Een coach sessie van 3:30 uur voor maar € 39,50. De beste investering in jezelf!


Op mijn website: DDD-Coaching kun je lezen welke coach sessies ik geef en via mijn agenda kun je deze direct boeken. Heb je vragen, stuur mij gerust een bericht. Ik kom graag in contact met je.


Esther Timmerman | DDD-Coaching

113 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

VEERKRACHT

Comentarios


bottom of page